Nem ritka, hogy a régi térképeken az ismert földrészek és a behajózott területek mellett sárkányokat és egyéb fantasztikus lényeket fedezünk fel.

Dragon-Map.jpg

Régen ezeknek a különös szörnyeknek, és mitológiai lényeknek a díszítésen túl egyéb fontos jelentősége is volt.

Akkoriban az emberek még hittek a természetfelettiben, és rettegtek az ismeretlentől, a fel nem térképezett területeket pedig varázslatos lények által uralt veszélyes vidékeknek képzelték el. Így, hát a térképkészítők, hogy megakadályozzák az emberek ismeretlen területekre barangolását, távol tartva ezzel őket a veszélytől, sárkányokkal, és egyéb misztikus szörnyeket rajzoltak a kérdéses helyekre.

dragon_map.jpg

Persze, manapság a Google Earth, és a földön sétáló hangya lábainak megszámolására is alkalmas műholdak korában, már nincsenek számunkra feltérképezetlen területek, és valószínű a sárkányok rajzolgatása se ijesztene el senkit sehonnan. Az ismeretlen az emberek számára viszont még mindig kihívásokat jelent, azonban már ahelyett, hogy távol tartanánk magunkat tőle, a tudomány eszközeivel egyre mélyebbre és mélyebbre barangolunk.

Barabási Albert-László a térképek hasznosságáról, és a jövőben betöltött fontos szerepéről tartott a TEDMED-en előadást:

A bejegyzés trackback címe:

https://majdnemtudomanyos.blog.hu/api/trackback/id/tr844585616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása